Nieuws - Diederik van Goethem

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

De expeditie naar Suriname om de rijke indiaanse cultuur en in het bijzonder het sjamanisme vast te leggen was zeer succesvol. Er zijn duizenden foto’s gemaakt, uren films geschoten en veel bijzondere gesprekken gevoerd. Alle ingrediënten voor een mooi boek dat dit jaar wordt uitgeven.

Het team van vijf startte op 9 augustus 2016 tijdens Ingi Dei in Parimaribo. Deze nationale feestdag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname. Het was een fantastische dag waar indianen met hun cultuur naar buiten traden.

Tijdens deze dag zag je niet alleen de traditionele cultuur, ook hoe het in 2016 wordt geleefd. Zo draagt dit meisje vol trots de kleren van de winnares van de wedstrijd indiaans-kleding-ontwerpen.

Na deze dag trok het team enkele maanden door Suriname en bezocht vele afgelegen dorpen. Een spannende én inspannende tocht, maar absoluut de moeite waard. Nog nooit is er zoveel over de indiaanse cultuur vastgelegd in beeld en geluid. Zelfs van sjamanen die aan het werk waren. Of zoals op onderstaande foto van een dorpshoofd die een plengoffer brengt.

Het boek wordt een moderne, beeldende versie in het spoor van de manuscripten van de gebroeders Penard. Zij legden eind 18e, begin 19e eeuw de culturele en spirituele rijkdom vast in tekst en tekeningen. Het museum Volkenkunde in Leiden werkt momenteel aan de ontsluiting van deze documenten. En wij nog even aan ons boek. Interesse? Laat het ons weten via mijn emailadres d-van-goethem@vangophoto.speedlinq.nl
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu